Naši partneri

Završeni projekti

Studentski poslovni vrt

studentski poslovni vrt

Projekat “Studentski poslovni vrt” je dio programa za podsticanje razvoja preduzetništva sa fokusom na studente iz ruralnih sredina, čija je realizacija započela 2011. godine i koji je sufinansiran preko ICBL-a od strane Vlade Kraljevine Norveške.

Program podstiče razvoj preduzetništva i samozapošljavanje u manje razvijenim sredinama, pruža mogućnost razvoja preduzetničkih sposobnosti kroz edukaciju, infromisanje, mentorstvo, savjetovanje, umrežavanje sa iskusnim privrednicima i preduzetničke prakse u toku studiranja, te pomoć pri započinjanju biznisa u sredini iz koje student dolazi po završetku studija.

Nakon što je u oktobru 2011 objavljen poziv za studente da apliciraju sa poslovnim idejama za učešće i takmičenju za poslovni plan na koji se prijavilo 17 studenata sa poslovnom idejom, u januaru i februaru 2012 godine održane su dvije radionice i oko 10 individualnih konsultativnih sastanaka sa pojedinačnim učesnicima. Zatim je studentima dato da pripreme poslovne planove, te je iste predalo 7 studenata.

Komisija u sastavu prof Jovo Ateljević, direktor ICBL-a Drago Gverić, Mario Milanović i Milena Ljubičić, je ocjenila sve pristigle poslovne planove te izabrala 3 za dodjelu nagrada, i ocjenila još dva kao adekvatna za podršku za dalji razvoj.

Odabrane ideje su:

  • Novčane nagrade: prvo mjesto – Rukola (Marko Brkić), drugo mjesto – Omladinska turistička agencija (Milena Dobrnjac), treće mjesto – Reciklaža plastike (Danijel Marković),
  • Dalja podrška ponuđena je za – Omladinski internet radio (Jasna Dragojevć) i Info kiosk (Mirjana Vadić).
Studentima su dodjeljena sredstava prebačena i nastavljeno je sa daljnjim radom sa njima na razvoju ideje. Osim Rukole koja je realizovana kao dodatna djelatnost, ostale ideje su ostavljene na nivou dalje razrade i pripreme, s obzirom da uključeni studenti još uvijek studiraju. Omladinska turistička agencija je nastavila dalje pripreme za realizaciju pod supervizijom profesora Ateljevića. Reciklaža plastike je učestvovao na Braunovom formumu u Opatiji, Hrvatska i osvojio četvrto mjesto. Omladinski internet radio je upućen ICBLu da se razmote mogućnosti korištenja njihovog multimedijalnog studija, a u međuvremenu nastavljaju sa realizacijom jedne emisije u okviru radio Čelinca.
Pored toga većina ovih studenata se prijavila za učešće u projektu koji je organizovan u saradnji sa GEA-om (o kome je dato nešto više informacija u daljnjem tekstu), te im je u tu svrhu pripremljeno pismo preporuke, i dodatno su učestvovali u TOPSIM radionicama simulacije poslovanja.

Prijavite se

Log In

Create an account